– Jag bestämde mig för att byta bana och gick från att forska till att jobba med att finansiera forskning. Förut satt man och petade fram och tillbaka med en molekyl. På Vinnova är jag inte så nischad utan får försöka hålla mig uppdaterad inom ett relativt brett område, säger Gunnar Sandberg.
Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Mitt jobb, som kretsar kring medicin och bioteknik, är väldigt variationsrikt. Jag håller i utbildningar, handlägger projekt, besöker företag som söker pengar och hjälper forskare att lägga fram sina ansökningar på rätt sätt. Just nu handlägger jag ett väldigt intressant projekt som handlar om hur du bör äta för att förebygga diabetes. Jag är också involverad i ett program kring antibiotikaresistens och ett annat som handlar om barn och ungdomars psykiska hälsa. Det är otroligt spännande.
– Dessutom är jag ordförande för en grupp som består av medlemmar från 30 till 35 olika länder. Vi jobbar inom medicinsk utveckling och motparterna är EU-kommissionen och ett antal företag. Jag ägnar ungefär 50 procent av min arbetstid åt att leda den här gruppen.
Vad drivs du av i ditt arbete?
– Av att ägna mig åt folkhälsofrågor – frågor kring varför vi drabbas av sjukdomar och hur vi kan behandla och förebygga dessa. Jag drivs av en strävan efter att forskning inte ska försvinna i ett töcken. Det vi gör ska i slutändan gynna medborgarna och skapa jobbtillfällen. Förutom arbetsuppgifterna inspireras jag av att vara omgiven av kompetenta människor. På Vinnova hittar du alltid någon som kan svara på din fråga eller tipsa om vem som kan hjälpa dig.
Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut?
– Jag breddar mig hela tiden och inom myndigheten finns mycket kreativitet och kunskap som gör att jag stimuleras i min yrkesroll.
Vilka personliga egenskaper är viktigast för att lyckas i din position?
– Du behöver vara extrovert, kreativ och öppen för nya intryck. En förutsättning är att du brinner för arbetsområdet och att du är intresserad av vad som händer ute i världen. Du tror inte att allt börjar och slutar med Sverige. Visst är svensk forskning framgångsrik men vi är inte bäst på allt och kan alltid lära oss nytt av andra. Det är viktigt att du är mottaglig för nya idéer.
Hur är stämningen och arbetsklimatet?
– Tempot är ganska högt, men det ser jag inte som negativt eftersom mitt jobb är så roligt. Här är det högt i tak och klimatet är tillåtande på många sätt. När jag bodde i Tyskland hade jag inga barn, men de kollegor som hade familj slet på jobbet och fick sällan utrymme att gå till tandläkaren eller förskolan med sina barn. Så är det inte här. Vinnova vill att medarbetarna ska hitta balans i livet och behöver jag hämta mina barn från skolan är det inga problem.
Hur samlar du nya krafter?
– Jag spelar gitarr i ett coverband. För mig kräver inte musiken samma typ av intellektuella tankearbete som mitt jobb gör. Det är avstressande. När jag spelar fylls jag, oavsett hur trött jag egentligen är, av energi och glädje. Att träna löpning och umgås med familjen ger mig också ny kraft. Jag har två döttrar. Just nu är det många pubertetsfrågor som ska lösas och det är verkligen roligt. Jag prioriterar mina barn högst av allt i livet.
Vad vill du säga till den person som funderar på att söka sig till Vinnova?
– Om du är redo att satsa på en karriär inom Vinnova och om du kan ta med dig någon nytt in i vårt system – sök!