>Miljö: AcceptansTest 

Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Klimatneutral och cirkulär produktion

En klimatneutral och cirkulär produktion innebär att ställa om material- och energiflöden. Det kan till exempel vara att använda förnybara råvaror till både material och energi, eller använda automatisering och digitalisering för minskad energiåtgång. Det handlar också om att designa återvinningsbara produkter med längre livslängd, så kallad hållbar design eller ekodesign.

Systemutmaningar

För att ställa om industrin krävs inte bara ny teknologi och innovation, det krävs även förändringar i befintliga strukturer. Det krävs förändrad lagstiftning, infrastruktur och ekonomiska incitament.

Lagar och reglering är idag anpassade efter linjära flöden, och behöver utvecklas så att de premierar resurseffektivitet och cirkuläritet. Ett exempel är dagens avfallslagstiftning som gör det billigare att lämna resurser som avfall än att återvinna. Ett annat exempel är att det saknas en gemensam standard för material oavsett ursprung.

Naturvårdsverket har påtalat att den politiska styrningen inte ger tillräckliga incitament för att genomföra den omställning som behövs för att uppnå fossilfrihet och klimatneutralitet

Naturvårdsverkets rapport Fördjupad analys av den svenska klimatomställningen Industrin i fokus 

Tydligare kretslopp

För att lyckas med cirkulär industri krävs det ett tydligare kretsloppstänk. Produkter behöver redan från början vara designade och tillverkade för en längre livslängd och möjlighet till återvinning. Det behövs system som kan spåra och deklarera material och produkters klimatpåverkan genom hela värdekedjan. Slutligen krävs nya lösningar för bätte sorteringav avfall, och där återvunnet material kan behålla sin ursprungliga kvalitet, eller till och med förbättras och bli av med gifter som användes tidigare.

Framtida minskning kräver innovation

Utsläppen i Sverige minskar, men minskningstakten är inte tillräcklig för att Sverige ska uppnå sina åtaganden till Parisavtalet. Sedan 1990 har utsläppen minskat med 19 procent, men minskningen har till största delen skett genom övergång till förbränning av avfall och biobränslen inom el och fjärrvärme samt pappersindustri, vilket gett minskade utsläpp för värme. Utsläppsminskningen framåt blir svårare och kräver andra, ännu inte kända, åtgärder.

Så ska industrin bli fossilfri

Fossilfritt Sverige är en samverkan med företag, branscher, kommuner och regioner som arbetar med att öka takten i klimatomställningen. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. I färdplanerna kan du läsa om hinder och möjligheter för att accelerera utvecklingen.

Branschernas färdplaner inom Fossilfritt Sverige

Projekt för klimatneutral och cirkulär produktion

Följande projekt har finaniserats av Vinnova för att bidra till klimatneutral och cirkulär produktion.

Senast uppdaterad 13 december 2021