Information
Flyttbart utomhuskapell för trygga begravningar
Publicerad: 2 juni 2020
Till följd av covid-19 har det blivit svårt att genomföra begravningar med ett gemensamt farväl tillsammans med släkt och vänner. Men nu finns snart en lösning - ett rum utomhus med öppen arkitektur som ger möjlighet för människor att sörja tillsammans på ett säkert sätt.

Idéskiss på kapellet Andrum, Nyréns Arkitektkontor
Projektet, som kallas Andrum, är ett samarbete mellan Nyréns Arkitektkontor och Lagunda församling utanför Uppsala. Vinnova har gett finansiering till projektet.
Byggnaden som utvecklas är en lätt och flyttbar konstruktion i trä utan väggar. En öppen arkitektur säkerställer en trygg och säker begravning, där gästerna kan hålla avstånd till varandra samtidigt som de kan mötas för att sörja tillsammans. Den är uppbyggd i moduler och kan expanderas vid behov.
Sofia Kanje på Nyréns Arkitektkontor är projektledare.
- En dag när jag promenerade vid Sofiakyrkan tänkte jag på min pappa som dog för sju år sedan och hur det hade varit att få begrava honom utan att de som ville hade fått vara med och säga hejdå. Jag tänkte att det borde gå att lösa genom att ställa upp ett utomhuskapell. Jag tog kontakt med Lagunda församling som jag samarbetat med tidigare och frågade prästen Carin Åblad Lundström om det fanns ett behov och hon var intresserad, säger hon.
Byggnaden ska kunna användas oavsett religion och placeras vid till exempel en kyrka eller en synagoga. Den ska kunna användas även till annat än begravningar, såsom namngivningsceremonier eller vigslar.
- Vi har gjort en första skiss och med hjälp av finansieringen från Vinnova kan vi nu bygga en prototyp som vi kan testa i verkligheten, vi räknar med att den ska vara klar i mitten av sommaren. Vi ska se hur vi kan förenkla lösningen och göra den så billig som möjlig att producera, men samtidigt behålla ett vackert rum som har en värdighet.
Tanken är att byggnaden ska kunna användas och göra nytta även efter att coronapandemin är över.
- Det finns andra smittsamma sjukdomar som får utbrott på olika håll i världen. Om det blir en färdig produkt planerar vi att samarbeta med hjälporganisationer, som UNHSR. Det kan finnas ett större behov i andra länder där befolkningen är mer religiös och där man samlas mycket i till exempel kyrkor, säger Sofia Kanje.
Frågor?
Senast uppdaterad 2 juni 2020