Referat: Hur vi får till en klimatsmart återstart efter pandemin?
Vid Vinnova och Energimyndighetens gemensamma webbinarium den 30 juni stod frågan om hur vi kan få till en hållbar återstart efter pandemin i fokus. Är det möjligt att vi kan gå stärkta ur krisen och samtidigt snabba på omställningen till ett hållbart samhälle? Under webbbinariet fick vi ta del av perspektiv från näringsliv, klimatexpertis och från näringsminister Ibrahim Baylan.
Vad ser Vinnova och Energimyndigheten i krisen och vad behövs framåt? Inflygning från generaldirektörerna
Se klippet "Inflygning från generaldirektörerna"
Darja Isaksson, generaldirektör vid Vinnova, inledde med att konstatera att Sverige och välden i och med pandemin visar att det går att ställa om snabbt och effektivt när vi alla fokuserar på ett gemensamt mål.
- Varje individ, varje verksamhet, varje stad, varje land, har vidtagit åtgärder, ändrat beteenden, och prioriteringar för att kunna adressera den - och det är något vi kan dra lärdom av, säger Darja Isaksson.
Samtidigt finns nu tydliga tecken på att näringslivets investeringsnivåer går ned och då missar näringslivet möjligheten att investera i omställning konkurrenskraft vilket riskerar att sakta ner vår omställningsförmåga och långsiktiga konkurrenskraft.
- Det betyder att vi som finansiärer fyller inte bara en stimulerande utan också en kontracyklisk funktion. Det betyder att vår finansiering skapar förutsättningar som annars är nedsatta.
Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten lyfter särskilt frågan om behovet av riskdelning mellan näringsliv och den offentliga sektorn som central för att vi ska klara klimatomställningen. Han menar att vi har lösningarna – men det är svårt att få ut innovationer på marknaden.
- Vi måste se över statsstödsregler, se över lagen om offentlig upphandling och hur regelverk i andra sektorer påverkar. Det måste vara lönsamt och belönande att vara hållbar och att jobba för hållbart. Och här har vi, det offentliga, en särskilt viktig uppgift att fundera på hur kan vi skapa ett regelverk som underlättar, säger Robert Andrén.
Darja Isaksson menar att det inte räcker med att lyckas med tekniklösningarna, som vi förvisso är väldigt duktiga på i Sverige, utan de behöver sättas i ett större sammanhang - där regelverk utvecklas tillsammans med innovationerna.
- Det är det som vi kallar för systemdemonstratorer. Vi ser att det svenska innovationssystemet har förmåga att lösa komplexa utmaningar tillsammans, säger Darja Isaksson.
Vilken typ av satsningar görs i våra grannländer?
Se klippet vad "Vilken typ av satsningar görs i våra grannländer?"
Både Finland och Norge gör stora riktade satsningar till näringslivets forskning och innovation på en nivå som vi ännu inte sett i Sverige. Nina Kopola, generaldirektör Business Finland berättar om den pågående satsning som görs till finska små- och medelstora företag på sammanlagt cirka 20 miljarder kronor. Anne Kjersti Fahlvik, Forskningsrådet i Norge, berättar om Norges riktade satsningar på återhämtning genom grön omställning av näringslivet värd cirka 3,7 miljarder norska kronor.
Vad kan politiken göra?
Se klippet "Vad kan politiken göra?"
Näringsminister Ibrahim Baylan får frågan från moderator Viktoria Raft om Sverige riskerar hamna efter länder som Norge och Finland som snabbt gjort stora riktade insatser. Men han menar att Sverige har jobbat på i en hastighet som han aldrig har sett maken till med nio tilläggsbudgetar på 270 miljarder kronor under våren.
- Vi ser oroande tecken på att investeringar går ner i näringslivet, så vi måste hitta insatser för att locka fram det privata kapitalet, för jag tror tyvärr, varken för Finland eller ens Norge, så kommer det inte att räcka med offentliga insatser – vi måste hitta sätt att få tillbaka de privata investeringarna, säger Ibrahim Baylan.
När det gäller insatser för att se till att näringslivet kommer på banan efter pandemin och att det blir på ett hållbart vis menar Baylan att regeringen gör det via myndigheterna och han är glad att alla har steppat upp och skjutit till finansiering och att det sker i nära dialog med näringslivet.
- Vi resonerar inom regeringen och med näringslivet kring hur vi riggar vi det här så att det som vi vet att vi måste göra blir gjort - klimatomställning, digitalisering, automatisering - hur ser vi till att använda våra resurser tillsammans. Hur ser vi till att ge detta en extra skjuts. Sverige ska vara ett av de länder som visar vägen, avslutar näringsminister Ibrahim Baylan.
Vilka behov ser näringslivet av att få till en klimatsmart återstart?
Se klippet "Vilka behov ser näringslivet av att få till en klimatsmart återstart?"
Eva Vitell, vd för Hybrit, som är ett initiativ för att tillverka stål utan koldioxidutsläpp. Eva Vitell lyfter upp behovet av riskdelning, som Robert Andrén nämnde inledningsvis, som en viktig del för att våga ta stora teknikrisker. Hon vill också att politikerna fortsätter att jobba för en marknad och ett konsumenttryck för fossilfria produkter. Men det absolut viktigaste just nu är tillståndsprocesserna, menar Eva Vitell.
- Vi är beredda, teknikutveckling pågår, men vi har administrativa tillståndsprocesser i Sverige som påverkar vår tidplan. Vi ska absolut ha processer som värnar miljön och lokal demokrati – men det kan gå mycket smidigare och fortare. Det är jätteviktigt för svensk konkurrenskraft!
Niklas Gustafsson, miljödirektör, Volvo group, inleder med att säga att AB Volvo precis just nu befinner sig i ett läge av återstart som kommer att ske stegvis, men att det blir mot en ny normal – något annat än det som var innan coronakrisen. Riktningen är mot transformation, det handlar om elektrifiering av personbilarbilar bussar, marina applikationer, autonoma fordon och bränsleceller. Vi måste våga nå lite längre!
- För att nå ändra fram behöver vi ta med hela samhällsapparaten och våra invånare så att dom är med. Vi har straffsparksläge just nu, säger Niklas Gustafsson.
Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet berättar att de under året kommer att utvärdera hur regeringens krispaket för bibehållen konkurrenskraft bidrar till klimatmålen. Johan Kuylenstierna tycker att Sverige ska ta en aktiv roll i EU:s klimatarbete nu när vi inom EU ett system på plats som visar en tydlig utvecklingsagenda.
- Sverige ligger i topp på EU:s innovationstavla, det innebär att vi kan ta ledartröjan. Självklart ska vi få igång svenska ekonomin – men då ska det ske inom ramverket European Green Deal, säger Kuylenstierna.
Avslutande kommentarer från generaldirektörerna från Vinnova och Energimyndigheten
Se klippet "avslutande kommentarer från generaldirektörerna"
Darja Isaksson säger att det hon tar med sig från seminariet är att det finns en samsyn idag. Omställning till ett hållbart samhälle är nyckel till konkurrenskraft.
- Det som återstår är att utveckla förmåga till samverkan parallellt, inte i sekvens och gärna i nordiska och europeiska sammanhang, säger Darja Isaksson
Robert Andrén håller med, och tillägger:
- Låt oss vara tydliga, omställningen är inget nollsummespel. Det finns vinnare och förlorare, och vi måste våga satsa på dom som är vinnare i omställningen, säger Robert Andrén.
Program med tidsangivelser:
- Moderator Viktoria Raft (00.00-02:09)
- Vad behövs för att vi ska går stärkta ut krisen och klara omställning? (02:10-14:18)
- Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova. Tid: 02:10 - 08:25 och 14:20-16:23
- Robert Andrén, generaldirektör Energimyndigheten. Tid: 08:52 - 14:18
- I våra grannländer Finland och Norge görs stora FoI-satsningar i krisens spår. Tid: 16:30-24.24
- Nina Kopola, generaldirektör Business Finland berättar om den pågående satsning som görs till finska företag på sammanlagt ca 20 miljarder kr.
- Anne Kjersti Fahlvik, Forskningsrådet i Norge, berättar om Norges riktade satsningar på grön omställning värd 3,7 miljarder samt ytterligare 7 miljarder norska kronor.
- Näringsminister Ibrahim Baylan kommenterar vad Sverige gör för näringslivet i krisen och hur regeringen resonerar framöver. Tid: 24:25-32:30
- Näringslivspanel svarar på vad som behövs för klimatsmart återstart: 33:00 - 56:18
- Eva Vitell, vd Hybrit 33.00-37:00
- Niklas Gustafsson, miljödirektör Volvo Group: 37:05-44:30
- Johan Kuylenstierna, vice ordförande Klimatpoliska rådet 44:35-52:42.
- Avslutande ord från Darja Isaksson och Robert Andrén: 57:00: 01.00.05:
Senast uppdaterad 3 juli 2020