Bättre behandlingar med biologiska läkemedel
Publicerad: 18 januari 2022
Biologiska läkemedel skapar stora möjligheter till en mer träffsäker sjukvård och till nya och bättre behandlingar inom stora folksjukdomar som exempelvis cancer. Vinnova satsar 45 miljoner kronor på nio innovationsprojekt där forskare, företag och sjukvård ska samarbeta för att utveckla biologiska läkemedel och göra dem tillgängliga i sjukvården.
Satsningen ska bidra till att nya biologiska läkemedel blir tillgängliga för sjukvården och därmed i förlängningen för patienterna genom att stödja ökad samverkan.
- Det kan bidra till en mer träffsäker sjukvård och nya behandlingar av mycket svårt sjuka personer inom stora folksjukdomar som exempelvis cancer. Satsningen ska tillsammans med tidigare satsningar också stärka Sverige som ett ledande land inom utveckling av biologiska läkemedel, säger Mats Jarekrans, ansvarig för utlysningen på Vinnova.
Projekten som får finansiering handlar bland annat om bättre behandling mot covid-19, cellterapier för att läka sår, avancerade terapier för att exempelvis restaurera eller tillverka vävnad och effektivare tillverkningsprocesser för biologiska läkemedel.
Nio projekt får totalt finansiering från Vinnova med 45 miljoner kronor under tre år. Satsningen görs i samarbete med Vetenskapsrådet
Projekt som får finansiering:
Behandling mot covid-19
Inhalationsläkemedel mot covid
Ska utveckla covid-läkemedel med potential att vara effektivt även mot muterade virusformer.
Leds av Treat4Life AB
Cellterapi för att läka sår
Ny biologisk behandling av diabetiska fotsår
Projektet ska utveckla sårläkningsbehandling först för kroniska diabetiska fotsår och därefter för andra typer av kroniska sår.
Leds av Omnio AB
Ny cellterapi för läkning av bensår
Ska utveckla cellterapi för behandling av patienter med svårläkta venösa bensår.
Leds av Xintela AB
Metoder för att tillverka och reparera vävnad
Cellterapi för att restaurera donatororgan
Projektet ska utveckla och testa cellterapier där stamceller från fostervatten används. I försöken ska man använda skadade lungor och se om de går att restaurera.
Leds av Region Skåne, Skånes universitetssjukhus Lund
Individanpassad tillverkning av vävnad för att läka skador på urinrör och blodkärl
Ska utveckla behandling av urinrörsskador och olika kärlsjukdomar genom att utveckla ny teknik för att tillverka vävnad.
Leds av RISE Research Institutes of Sweden
Effektiva tillverkningsprocesser
LaScaRNA
Ska utveckla tillverkning av mRNA-baserade terapier (genmodifering) inom forskning och stora bioteknikföretag. Covid-19-pandemin har tydligt visat på möjligheten att använda genöverföring i kampen mot mänskliga sjukdomar.
Leds av Region Stockholm, Karolinska centrum för cellterapi
NucleoDry
Projektet ska ta fram produktionsprocesser för tillverkning av mRNA-läkemedel, exempelvis vacciner, som är stabila även vid temperaturer på 4 °C eller högre.
Leds av RISE Research Institutes of Sweden
Effektivare produktionsmetoder inom cellterapi
Projektet ska utveckla produktion av stamceller för användning i behandling av flera sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och sårläkning.
Leds av Cellevate AB
Utveckla tillverkningsprocesser inom cellterapi mot cancer
Projektet ska förenkla processer för framtagande av cellterapi och därmed göra avancerade terapier mer tillgängliga för cancerpatienter och stärka området immunonkologi i Sverige.
Leds av Elicera Therapeutics AB
Frågor?
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Senast uppdaterad 24 november 2023